Irc Forumları - Mirc ve Irc Topluluğunun Buluştuğu Tek Adres   bizimshell

 

Go Back   Irc Forumları - Mirc ve Irc Topluluğunun Buluştuğu Tek Adres > Bilgisayar, İnternet, Ağ, Yapay Zeka, Uzay, Bilim Ve Teknoloji > VPN Kullanımı

User Tag List

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2022, 08:12   #1
IRCDForumu.COM
 admin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Üyelik tarihi: 09 Kasım 2021
Üye No: 1
Mesajlar: 975
Konular: 819
Cinsiyet:
İlişki Durumu:
Şehir:
Aldığı Beğeni Aldığı Beğeni 98
Verdiği Beğeni Verdiği Beğeni 111
REP Puanı : 10
@admin
Post “kendi bağlantım” ile kendi vpn sunucunuzu kurun

“KENDİ BAĞLANTIM” İLE KENDİ VPN SUNUCUNUZU KURUN
Bildiğiniz üzere Wikipedia gibi faydalı birçok siteye erişim engelli. Bunun gibi ülkemizde engellenmiş sitelere erişebilmek için birden fazla yöntem mevcut. Bu yöntemlerden biri de VPN.

Ancak ülkemizde VPN’ler doğru bir biçimde kullanılmıyor. VPN’nin ne olduğu, nasıl çalıştığı bilinmiyor. Durum böyle olunca internette yasaklı sitelere erişelim derken tüm trafiğimizi güvenmediğimiz kişi veya kuruluşlara teslim etmiş oluyor.

O yüzden bu yazımızda “VPN nedir?”, “Nasıl çalışır?” gibi soruları yanıtlamakla birlikte çok kolay bir şekilde kendi VPN’inizi kurup internette nasıl güvende olacağınızı anlatacağım.
VPN’nin açılımı Virtual Private Network, yani “Sanal Özel Ağ”dır. VPN’ler; kişi veya kuruluşlar tarafından kurulan bir iç ağdır. Bazı durumlarda bu iç ağa, dışardan dahil olunmasına izin verilir.

Daha net anlaşılması için bir örnek vereyim. Gidip herhangi bir İnternet Servis Sağlayıcısı (ISP) ile anlaşıp evinize internet bağlattınız. ISP’nin sizin için tahsis ettiği IP adresi X.X.X.X olsun. Bu IP adresi, sizin hattınıza atanmış IP adresidir. Dolayısı ile sizin evinizden herhangi bir cihaz ile internete çıkıldığında IP adresiniz X.X.X.X olarak gözükecektir.

Ama aynı zamanda modeminizin broadcast (yayın yapan cihaz) olduğu, evinizdeki akıllı telefonların, bilgisayarların, akıllı televizyonların kısacası internete ihtiyaç duyan tüm cihazların bağlandığı bir iç ağınız var. Bu iç ağınızın broadcast cihazı modeminiz olduğundan modeminiz; ağa bağlanan tüm cihazlara sadece iç ağınızda geçerli olacak birer IP adresi tahsis eder. Bu IP adresleri, broadcast’iniz yani modeminiz ile aynı aralıkta olmalıdır. Genelde modemin IP adresi 192.168.1.1 olur ve ağa bağlı cihazlara sırası ile 192.168.1.2, 1.3, 1.4 gibi IP adreslerini verir. Burada modemim birden fazla rolü var. Router, DHCP server gibi. Broadcast kısmı aslında tüm cihazların eşit olduğu bir iletişim modeli. Yani soru sorulup yanıt alınan bir protokol. Modemi burada kural koyucu yapan onun Router ve DHCP sunucusu olması aynı zamanda.

Modemin iç ağda cihazlara atadığı bu IP adresleri, cihazınızın sadece yerel ağda kullandığı IP adresleridir. Cihazınız internete çıkmak istediğinde gönderdiği TCP/IP paketi internete çıkarken önce modem’e uğrar sonrasında da ISP’nin size tahsis ettiği IP adresi paketin kaynağı olacak şekilde alıcısına teslim edilir. Yani evinizdeki ağa bağlı akıllı telefonunuzun da bilgisayarınızın da IP adresi internet üzerinde aynıdır.

Buraya kadar özet bir biçimde evinizdeki ağın nasıl çalıştığını anlatmaya çalıştım. Dikkat ederseniz daha VPN’e gelmedik.

Şimdi, evinizdeki bir bilgisayara bir web sunucusu (Örneğin Apache) kurup, HTTP taleplerine yanıt verecek hale getirdiğinizi varsayalım. Bu bilgisayarınız artık bir hem bir “istemci”, hem de bir “sunucu” oldu. Sunucu oldu çünkü artık taleplere yanıt verebilir hale geldi. Üzerine bir web sunucusu kurulmadan önce taleplere yanıt verebilecek bir mekanizması olmadığından sadece “istemci” pozisyonunda idi.

Web sunucunuza gel zaman git zaman birçok dosyanızı koydunuz ve sizin eliniz ayağınız oldu. Hatta bununla yetinmediniz, yerel ağınıza 2-3 sunucu daha kurdunuz. Daha net anlaşılsın diye yerel ağınızdaki sunucularınıza IP tahsis edelim:

1. sunucu: 192.168.1.21
2. sunucu: 192.168.1.22
3. sunucu: 192.168.1.23
Artık yerel ağınızda bilgisayarınızın tarayıcısında adres çubuğuna cihazlarınızın IP adreslerini yazarak sunucularınıza erişebiliyor, istediğiniz bilgiye rahatça erişebiliyorsunuz.

Zaman 3 adet olan sunucularınız 5, 10, 15 oldu. Artık hangi sunucu hangi bilgileri tutuyordu sorusunu unutmaya başlıyorsunuz. Hop kafanızda yanan bir ampül ile bu sunuculara birer “domain” yani alan adı tahsis ettiniz.

Artık tarayıcınızın adres çubuğuna IP adresi yazmak yerine, “okul”, “aile”, “oyun” gibi alan adları yazarak sunucularınıza erişebiliyorsunuz. Ne kadar güzel bir sistem kurduk değil mi? Tıpkı internet gibi! İnternet de aslında sunucuların birbirine bağlı olduğu, her bir sunucunun ve istemcinin birer IP adresi sahibi olduğu bir ağ. Siz de evinizde tıpkı internet gibi bir ağ oluşturdunuz. Bu ağ sizin size ait olduğundan mütevellit “size özel ağ”, yani VPN olmuş oldu.

Bunların üzerine bir gol de iş yerinizden geldi. Size dediler ki; “ey falanca, biz senin için iş dosyalarının olduğu bir sunucu kurduk. IP adresi şudur. Ancak unutma, sadece senin IP adresinden gelen taleplere yanıt verecek”. Yani iş yeriniz, sadece ISP’nin size tahsis ettiği IP adresinden ziyaret edebileceğiniz bir sunucu kurdu.

Yukarıdaki örnekten devam edecek olursak, işiniz gereği uzun süre yurt dışına çıkmak zorunda kaldığınızı varsayalım. Hayda, e ama sizin okul, aile, oyun dosyalarınız hep yerel ağınızdaki sunuculardaydı. Bu sunucular yerel ağda olduğundan uzaktan erişim yetkiniz de yok. Ne yapacaksınız?

Sunuculara modemden port yönlendirmesi ile (NAT yöntemi) internete mi açacaksınız? Yok yok hayır bu olmaz, böyle yaparsanız tüm dosyalarınızı internete açmış olursunuz. Sizin erişebildiğinize herkes erişir.

Her sunucuya uzaktan erişim için ek yazılımlar mı kuracaksınız? Yok bu da olmaz. Okul, aile oyun sunucularına erişebilirsiniz ancak iş yerinizden sadece sizin IP adresiniz ile erişebileceğiniz uzak sunucuya erişemezsiniz.

Yapmanız gereken şey şudur: uzaktan kendi yerel ağınıza dahil olmak. Bunun için kullanabileceğiniz özgür yazılımlar mevcut. Örneğin en popüler özgür VPN yazılımı olan OpenVPN’nin sunucu uygulamasını yerel ağınızdaki cihaza kurduğunuz vakit, uzaktan yerel ağınıza bağlanabileceksiniz. Bu şekilde yerel ağdaki sunucularınıza erişebileceksiniz.

Aynı zamanda uzaktan yerel ağa bağlanmak için gönderdiğiniz her talep internete çıkmadan önce bu yerel ağa gelecek, bu yerel ağdan internete çıkacak. Böylelikle iş yerinden sizin için açılan sunucuya talepte bulunduğunuzda talebiniz sizin VPN’inizden çıkacağı için iş yerindeki sunucunuza da erişebileceksiniz.

VPN dediğimiz olayın aslı budur. Yerelde bir ağ kurarsınız, o ağdan yapılabilecek işleri yapabilmek için o ağa dahil olursunuz. Böylelikle o ağa dahil olduğunuzda internete çıkması gereken her talep bağlı olduğunuz uzak yerel ağ (VPN) üzerinden internete çıkar.

Yasaklı sitelere girmek için de bu mimariyi birebir kullanıyoruz. Öncelikle Wikipedia veya girmek istediğimiz sitenin yasaklı olmadığı bir ülkede çok cüzi miktarlara sunucu kiralıyoruz, kiraladığımız sunucuya gerekli yazılımlarını kuruyoruz ve ağımıza bağlanıyoruz. Sonrasında Wikipedia’ya erişmek istediğimizde talebimiz öncelikle bağlı olduğumuz VPN’e gidip oradan Wikipedia’ya gideceğinden herhangi bir yasak olmadan Wikipedia’ya erişmiş oluyoruz.

Güvenli Bağlantım, internet erişiminize müdahaleleri engellemek, hız kaybı yaşamadan güvenli bir şekilde şifreli bağlantı sağlamak için kendi VPN kurulumunuzu yapmanızı size öğreten bir web sitesidir. Tamamen özgür yazılımları kullanarak bir VPN kurup, kurduğunuz VPN’e bağlanıp internette güvenli ve özgürce gezinmenize yardımcı olmaktadır.

Şimdi ise Kendi Bağlantım üzerinden kendi VPN’inizi nasıl kuracağınızı anlatacağım. Bu bölüm üç ayrı başlıktan oluşacak. Bu başlıklar aşağıdaki gibi olacak:

Sunucu kiralama
Sunucu ve OpenVPN kurulumu
Bilgisayarlar için bağlantı ve program Ayarları
Bu adımların sonunda internette özgür ve güvenli şekilde dolaşıyor olacaksınız. Wikipedia gibi bir ansiklopedinin bile engellendiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Yarın uyandığımızda yeni bir bilgi kaynağının daha engellendiğini öğrenmemiz çok yüksek bir ihtimal. İşte bu tarz engellemelere ve internette sansüre karşı VPN kullanın, kullandırın.



Kullanıcı Kişisel İmzası
admin isimli Üye şimdilik offline konumundadır  
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum Yasal Uyarı
Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

Kuruluş: IRCDForumu.COM © 2021
Kurucu: Apollo
IRCDForumu.COM lisanslı vBulletin kullanmaktadır.

Sitemiz bir "paylaşım" sitesidir. Bu yüzden Genel Forum sitemize kayıt olan herkes kontrol edilmeksizin mesaj/konu/resim paylaşabilmektedir. Bu sebepten ötürü, sitemiz üzerinden paylaşılan mesajlar, konular ve resimlerden doğabilecek olan yasal sorumluluklar paylaşan kullanıcıya aittir. IRCDForumu.Com hiçbir yasal sorumluluk kabul etmemektedir. İllegal herhangi bir faaliyet görülmesi durumunda info@ircdforumu.com adresine mail atıldığı taktirde mesaj, konu ya da resim en fazla 24 saat içerisinde silinecektir.

5101 sayılı yasayla değişik 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hak sahipliği verilmiş olan MÜ-YAP tarafından yasaklanmış olup, yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir. Kaliteli Backlinkler - Uğur - Fırdöndü Oyunu




1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375